A szívritmuszavar, másképpen aritmia, a szívverés ütemének megváltozását jelenti. A normálisnál gyorsabb szívverést hívjuk tachikardiának, míg a túl lassút bradikardiának.

Néhány gyakori aritmia típus:

Pitvarfibrilláció
A szív összehúzódásait vezérlő elektromos jelek elveszítik szabályos ütemüket. A pitvarok több pontján, rendszertelenül keletkeznek ingerületek, melyek hatására a kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb kezelést igénylő ritmuszavar. Pitvarfibrilláció esetén az agyembólia kockázata megötszöröződik. Valamennyi szélütés közül minden hatodik pitvarfibrilláló betegben következik be.

Kamrafibrilláció
Eszméletvesztéssel és életveszéllyel járó állapot, ami azonnali orvosi beavatkozást kíván. Heveny szívinfarktusban gyakran következik be. Ezt a ritmuszavart defibrillátor kezeléssel kell rendezni. A defibrillátor elektromos impulzust ad le a szívnek, melynek eredményeként időbeni kezelés esetén a normális szívritmus tér vissza.

Az aritmiák által okozott tünetek igen sokfélék, az alig érzékelhetőtől az életveszélyes állapotig terjednek.

Tachikardia okozta tünetek:

  • Szívdobogásérzet
  • Légszomj
  • Mellkasi fájdalom
  • Szédülés
  • Eszméletvesztés

Bradikardia okozta tünetek:

  • Fáradtság
  • Szédülés
  • Ájulásérzet
  • Zavartság

A rejtett, ritkán jelentkező szívritmus zavar felfedésére a Cortrium C3+ EKG holter tökéletesen alkalmas. Az eszköz akár egy hétig is folyamatosan képes monitorozni a beteg szívritmusát, ennél fogva a ritkán jelentkező zavarok is kiszűrhetők, pontosan behatárolhatókká válnak.

A kezelés lehetőségei
A szívritmuszavarok kezelése különböző az egyes aritmia típusokban. Egyes ártalmatlan aritmiák kezelést nem igényelnek. Sok szívritmuszavart gyógyszeresen lehet kezelni. Olyan esetekben, ahol a ritmuszavart más betegség fennállása segíti elő, a háttérben meghúzódó betegség rendezésével lehet a ritmuszavart megszüntetni. Egyes súlyosabb esetekben eszközös beavatkozásra is sor kerülhet. Pitvarfibrilláció esetén, az embóliaveszély miatt majdnem mindig véralvadásgátló szert kell szedni. Ettől csak akkor lehet eltekinteni, ha az orvos véleménye alapján valamilyen egyéb állapot miatt túlzott veszélyt jelentene a kezelés,vagy alacsonynak itéli meg az embóliás rizikót. A véralvadásgátló kezelés nagyon pontos gyógyszerszedést és hagyományosan rendszeres, 3-4 hetenkénti vérellenőrzést igényel. Vannak újabb típusú véralvadásgátló gyógyszerek,amelyek adagolása egyszerűbb, és alkalmazásuk során nem szükséges gyakori vérvétel.

Aritmia sebészet, katéteres eljárások
Egyes speciális, veszélyes aritmia típusok sebészeti eljárással gyógyíthatók. Manapság a műtét helyett szívkatéteres eljárással végzett beavatkozások (abláció) vannak terjedőben. Sikeres beavatkozás esetén teljes gyógyulást lehet elérni, mely mellett még gyógyszerszedés sem szükséges.

Forrás: http://www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/ritmuszavarok.php