Szívritmuszavarok 2

A szívritmuszavar, másképpen aritmia, a szívverés ütemének megváltozását jelenti. A normálisnál gyorsabb szívverést hívjuk tachikardiának, míg a túl lassút bradikardiának.

Gyakori aritmia típus lehet az

AV blokk

A pitvarok (atria) és a kamrák (ventriculi) közötti ingervezetés zavarát atrioventrikuláris blokknak, vagy pitvar – kamrai blokknak hívjuk. Normálisan az összehúzódását kiváltó ingerület a szív jobb pitvarában elhelyezkedő sinus csomóban keletkezik. A keletkező ingerület útja során a pitvarok és a kamrák közötti határon átmegy egy különleges szöveti szerkezetű egységen, az ún. AV csomón. AV blokkról akkor beszélünk, ha a sinus csomóban keletkező ingerület nem ér el a kamrákig.

Az AV blokk fajtái:

  1. fokú AV blokk

Az ingerület terjedése lelassul a sinus csomó és az AV csomó között, de minden sinus ingerület eljut a kamrákig, nem marad ki ütés. A pulzusszám így normális, csak az EKG mutatja az eltérést. Normálisan az ingerület kb. 0,2 s alatt jut el az AV csomói, ha ennél hosszabb az idő (az ún. PR távolság), azt I. fokú AV blokknak hívjuk. Általánosságban kezelést nem igénylő állapot.

  1. fokú AV blokk

Egyes sinus csomóból eredő ingerületek nem jutnak le a kamrákig. Az EKG-n nem mindegyik P hullámot (ez a sinus csomó ingerületének a jele) követ ún. QRS komplexus (ez utal a kamrák összehúzódására). A II. fokú AV blokknak két formája van:

  • Mobitz I vagy Wenkebach blokk, ha az ingerületvezetés fokozatosan nyúlik-nyúlik, majd egy ütés egyszer csak teljesen kimarad. Általában súlyos tünetet ritkábban okoz, bár szédülés előfordulhat.
  • Mobitz II blokk, Minden második vagy harmadik ütés fixen kimarad. Gyakran okoz komoly panaszokat és sokszor ritmusszabályzó (pacemaker) beültetést igényel.

III. fokú AV blokk

A pitvarok felől érkező ingerület egyáltalán nem jut el a kamrákig. Ilyenkor működésbe lép egy, a kamrákban lévő ingerközpont, ami a normálisnál jóval lassabban készteti összehúzódásra a szívet. A pitvarok és a kamrák teljesen össze-vissza (disszociáltan) húzódnak össze. Az EKG-n a P hullámok és a QRS komplexusok között nincs logikai kapcsolat. Általában súlyos tüneteket, erős szédülést és gyengeséget okoz. A pulzus 20-30-ig is lecsökkenhet. Nagyon gyakran csak ritmusszabályozó beültetésével lehet rendezni az állapotot.

A rejtett, ritkán jelentkező szívritmus zavar felfedésére a Cortrium C3+ EKG holter tökéletesen alkalmas. Az eszköz akár egy hétig is folyamatosan képes monitorozni a beteg szívritmusát, ennél fogva a ritkán jelentkező zavarok is kiszűrhetők, pontosan behatárolhatókká válnak.

Kezelési lehetőség:

Ritmusszabályozó (pacemaker)

A szív természetes ingerképzését pótló kis, teleppel működő elektromos eszköz, amit a bőr alá ültetnek be. Rendszerint akkor szükséges, ha a szív eredeti ritmusa túl lassú (bradikardia). A beültetett ritmusszabályozó hosszú éveken át biztonságosan vezérli a szív összehúzódásait.

Beültethető automata defibrillátor

Ismétlődő kamrafibrilláció veszélye esetén beültetett készülék, a ritmusszabályozóhoz hasonló kialakítású. Az életveszélyes kamrafibrilláció kialakulását észleli és egy elektromos impulzussal azonnal meg is szünteti.

Forrás: http://www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/ritmuszavarok.php

Palpitátió

Palpitátió jelentése: erős szívdobogás, gyakori gyors mozgás, szívdobogásérzés. A palpitátió tünetei lehetnek:   MELLKASI FÁJDALOM A terhelésre jelentkező, nyomó jellegű, gyakran a bal karba kisugárzó mellkasi fájdalom, melyet az orvosi nyelvben “angina pectoris”-ként írnak le, a koszorúsér szűkület jele. A koszorúséren keresztül ilyenkor

Olvasd tovább »

Syncope (ájulás)

A syncope rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Hirtelen eszméletvesztés – Nem biztos, hogy a meleg az okaSzerző: Kardioközpont – Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta Biztosan sokan érezték

Olvasd tovább »

Szívritmuszavarok 4

A szívritmuszavar tünetei Legtöbb esetben a szívritmuszavar nem okoz semmilyen tünetet vagy panaszt, ezeket általában rutin vizsgálatkor veszi észre a kivizsgáló orvos. Ellenben, ha valaki az alábbi tüneteket észleli magát, mielőbb kardiológushoz kell fordulnia. A szívritmuszavar általános tünetei: mellkasi fájdalom mellkasi remegés légszomj

Olvasd tovább »

Szívritmuszavarok 3

Anamnézis A kivizsgálás legelső és legfontosabb lépcsője az anamnézis. Az orvossal pontosan át kell beszélni a tünetek jelentkezésének körülményeit, időpontját, tartamát, elmúlását, gyakoriságát, majd a korábbi betegségeket, a családban előforduló betegségeket, szedett gyógyszereket és a használt élvezeti szereket. Szót kell ejteni az életritmusról,

Olvasd tovább »

Szívritmuszavarok 2

A szívritmuszavar, másképpen aritmia, a szívverés ütemének megváltozását jelenti. A normálisnál gyorsabb szívverést hívjuk tachikardiának, míg a túl lassút bradikardiának. Gyakori aritmia típus lehet az AV blokk A pitvarok (atria) és a kamrák (ventriculi) közötti ingervezetés zavarát atrioventrikuláris blokknak, vagy pitvar – kamrai

Olvasd tovább »

Szívritmuszavar

A szívritmuszavar, másképpen aritmia, a szívverés ütemének megváltozását jelenti. A normálisnál gyorsabb szívverést hívjuk tachikardiának, míg a túl lassút bradikardiának. Néhány gyakori aritmia típus: PitvarfibrillációA szív összehúzódásait vezérlő elektromos jelek elveszítik szabályos ütemüket. A pitvarok több pontján, rendszertelenül keletkeznek ingerületek, melyek hatására a

Olvasd tovább »